Cilvegözü Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü Ekiplerimiz Tarihi Eser Kaçakçılarına Geçit Vermedi.

06 Ocak 2023

Suriye’den ülkemize giriş yapmak üzere sınıra gelen araç gümrük kontrolleri esnasında Muhafaza ekiplerinin dikkatine takıldı. Aracın direksiyonu ile ön cam arasındaki bölgede üzeri kumaşla örtülü alanda yapılan kontrolde, örtünün altında gizlenmiş vaziyette çeşitli insan ve hayvan figürleri olduğu tespit edildi.
 
Söz konusu figürler Cilvegözü Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ekiplerince tarihi eser olabileceği şüphesiyle incelenmek üzere Hatay Müze Müdürlüğü’ne gönderildi. Uzman arkeologlar tarafından gerçekleştirilen analizler neticesinde Anadolu’da rastlanmadığı saptanan 51 adet figürün Mezopotamya kökenli olduğu, fildişi ve hayvan kemikleri kullanılarak yapıldığı, mobilya veya benzeri bir kullanım eşyasını süslemek amacıyla üretilmiş orijinal kültür varlıkları olduğu ortaya çıktı. M.Ö. 2750-2250 yılları arası dönemin ürünü olduğu düşünülen kemik figürlerin Ur kral mezarlarında bulunan ve bugün British Müzesi, Bağdat Müzesi, Louvre Müzesi, Şikago Üniversitesi Müzesi, Suriye Deyr-ez-Zor Müzesi gibi müzelerde sergilenen figürlere benzerlik gösterdiği ifade edildi.
 
Kaçakçılığın her türlüsüne karşı 7 gün 24 saat mücadele eden Gümrük Muhafaza ekiplerinin dikkati ve titiz çalışması sayesinde dünya tarihine mal olmuş kültür varlıkları kaçakçıların elinden kurtarılmış oldu. Yakalandıktan sonra arkeologlar tarafından orijinallik tespiti yapılan tarihi eserler koruma altına alınırken, olayla ilgili soruşturma Reyhanlı Cumhuriyet Başsavcılığı nezdinde devam etmektedir.




Haberin ayrıntıları için tıklayınız.